Ambachtelijk meubelmaken

Ambachtelijk gemaakt, moderne stijl.

Het proces van maken is voor mij net zo belangrijk als het resultaat. Werken met handgereedschap is rustig, ritmisch en je hebt contact met het hout. Dit zie je terug in het resultaat: meubels die rust uitstralen en gemaakt zijn met respect voor het hout. Ambachtelijk gemaakte meubels betekent niet ouderwets. Ik houd van moderne, eenvoudige en rustige lijnen in mijn meubels.

lampenkap detail met handgemaakte verbindingen

Wat betekent ambachtelijk gemaakt? Er zijn ambachtelijke technieken die zich bewezen hebben door honderden jaren gebruikt te zijn. Omdat ik unieke stukken maak is het ook vaak sneller en eenvoudiger om de houtverbindingen met handgereedschap te maken dan machines die iedere keer ingesteld moeten worden en ook hun beperkingen hebben.

Handgemaakte pen en gat verbindingen voor twee tafels

Ik gebruik machines om het hout op dikte te krijgen. Alle verbindingen, zoals zwaluwstaarten, pen en gat verbindingen, maak ik met de hand. Ik gebruik hiervoor veel antieke handgereedschap dat ik zelf opknap.

Houtkeuze

Hout is een duurzaam en hernieuwbaar product als het met zorg geoogst en gebruikt wordt. De keuze van houtsoort is afhankelijk van de toepassing en de klantwensen. Ik gebruik zo veel mogelijk inheemse houtsoorten, zoals eiken en iep. Bij voorkeur weet ik ook waar het hout vandaan komt, zoals stadshout uit Utrecht. Ik ‘upcycle’ ook gebruikt hout. Deze lampenkap van tropisch hardhout heb ik bijvoorbeeld gemaakt van een oude boekenkast:

Ambachtelijk gemaakte lampenkap, mahonie

U wilt een ambachtelijk gemaakte meubel. Hoe nu verder?

Bel of mail gerust om de mogelijkheden te bespreken. Ik maak op basis van uw wensen een voorlopig ontwerp met prijs indicatie.  Nadat het ontwerp definitief is, maak ik een offerte en een planning. Indien u akkoord bent ga ik aan de slag.

U kunt tijdens het maak proces komen kijken, of ik stuur u foto’s van de voortgang. Zo ziet u ook het hele proces voor het maken van uw unieke meubel.